

Sinossi
Quanto più invadenti sono i presunti virtuosismi di aspiranti cuochi, tanto meno sappiamo mettere in tavola qualcosa di decente. Michael Pollan, si sa, ama i paradossi, e nel tentativo di sciogliere quello alla base del suo nuovo libro è partito per un viaggio sulle piste dei quattro elementi con cui da tempo immemorabile cuciniamo (acqua, aria, terra, fuoco), e a caccia dei piccoli, affascinanti misteri che i maghi, non tanto della cucina ma della preparazione dei nostri alimenti, rivelano a chi sa ascoltarli. Un'avventura che lo ha portato molto lontano: a vagare nelle immense fornaci del locale nel North Carolina dove si allestisce un barbecue leggendario in tutti gli Stati Uniti o ad apprendere da un grande fornaio per quali vie sottili e imprevedibili acqua e aria trasformino il grano in pane, oppure ancora a curiosare nei laboratori di quegli autentici domatori di germi e batteri che sono i maestri della fermentazione - formaggiai e birrai. Ma altrettanto appassionanti sono gli esperimenti che Pollan compie tutti i giorni al tavolo della sua cucina, e di riflesso della nostra: che dopo aver letto questo libro non riusciremo più a guardare (né a usare) nello stesso modo.
- ISBN: 8845935515
- Casa Editrice: Adelphi
- Pagine: 506
- Data di uscita: 19-11-2020
Recensioni
Air elevates our food, in every sense, raises it from the earthbound subsistence of gruel to something so fundamentally transformed as to hint at human and even divine transcendence. Air lifts food up out of the the mud and so lifts us, dignifying both the food and its eaters. Surely it is no accide Leggi tutto
This is less a review of the book and more a response to other people's critiques of 'Cooked'. Anyone who tells you that this book is simply a rehash of 'The Omnivore's Dilemma' never made it past the second page. Having read 'Second Nature', 'Botany of Desire', 'The Omnivore's Dilemma' and 'In Defens Leggi tutto
Space here is limited so to see the review with more pictures go to my blog: https://reviewsbybarbsaffer.blogspot.... Michael Pollan, an author and journalist who writes about food, went on a three-year pilgrimage to learn about food associated with the four classical elements: fire, water, air, and Leggi tutto
In Michael Pollan's latest book about food, he takes the reader on a personal journey as he learns first-hand about four different types of cooking. First, he takes a trip to the North Carolina, where he learns how to cook barbecue from a pit master. Pollan volunteers his time, and learns the subtle Leggi tutto
I wanted to love this book so badly and there are definite 5-star parts to it, but there are also 1-star parts. Parts that I, admittedly, skimmed through. I suppose that is to be expected in a book covering so many topics. The book is divided into 4 parts - earth, air, fire, and water - and I while
Not only was this book about transformations in cooking, it was a transformative book for me. After reading this book, I had an uncontrollable urge to bake bread (hello whole wheat hamburger buns!) and start fermenting my own cucumbers. I picked this up at the library because of the title. I had neve Leggi tutto
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