

Sinossi
Dai nostri antenati cacciatori-raccoglitori fino all'insaziabile appetito delle moderne megalopoli, il cibo ha sempre plasmato i nostri corpi e le nostre case, l'economia e i paesaggi, il modo in cui vediamo la natura e la società: che ce ne rendiamo conto o meno, il mondo nel quale viviamo è continuamente forgiato dal cibo. Oggi però tendiamo ad assegnare ben poco valore a ciò che mangiamo: qual è il costo reale di un hamburger? Qual è il prezzo da pagare per l'attuale monopolio industriale-alimentare? La nostra sistematica svalutazione del cibo che tipo di ambiente e cultura sta creando? Come nutriremo gli oltre otto miliardi di esseri umani che presto abiteranno la Terra? Attingendo a varie fonti e ispirazioni - storia, economia, filosofia, architettura, biologia e letteratura - Carolyn Steel utilizza il cibo come una lente per rispondere a queste e altre domande, per analizzare il nostro presente e tentare di costruire un futuro migliore: Sitopia è un'utopia possibile, una via da seguire per prosperare su un pianeta sempre più affollato e surriscaldato.
- ISBN: 8893711176
- Casa Editrice: Piano B
- Pagine: 438
- Data di uscita: 20-05-2021
Recensioni
This is an important book for anyone working in food to read now, in times of (corona) crisis. There is a lot of talk about what 'the world after corona' could be. And also - probably justified - a lot of criticism about the idea that the world "after corona" will be significantly different from the Leggi tutto
I am conflicted in rating this book as for the first 2/3rds I loved it. Superb ideas intelligently rendered. However, this book is like trying to eat the chocolate cake in Matilda: just too rich and in too great a volume. The end portion is also... how do I put this... incredibly depressing. Steel o Leggi tutto
W sumie to jestem usatysfakcjonowana po przeczytaniu tej książki, bo dostałam to czego chciałam. Dużo faktów, o których nie miałam pojęcia i nawet się nad tym nie zastanawiałam.
Sweeping. Many interesting sections, good arguments, and food for thought- including a few dabs of philosophy. Very well researched but betrayed by the chatty style. Made it very readable, but also less convincing.
I can't imagine anyone for whom I'd NOT recommend this read. Steel, as an architect, goes way beyond food as matter and dips quite quickly into sociology, philosophy, psychology and the lot - everything you wouldn't imagine is strongly connected to food. It's masterfully written and enjoyable to rea Leggi tutto
Carolyn Steel is a wonderful person and an amazing author who provides the accurate big history of food in the city and multiple ways food affects every part of our lives specifically how it has shaped up in cities. Her book Sitopia means Food Place. My favorite quote from Carolyn that is so true, " Leggi tutto
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