

Sinossi
«Non capisco come faccia una giovane coppia a iniziare la vita insieme comprando un divano o un televisore» disse una volta a Gopnik lo chef britannico Fergus Henderson. «Non lo sanno che la tavola viene prima?» E Adam Gopnik lo sa benissimo: la tavola è il principio di tutto. È il luogo dell’alimentazione e quindi della vita, ma è anche il luogo per eccellenza dove raduniamo gli affetti e perpetuiamo le tradizioni; un luogo di cultura gastronomica e di intrattenimento godereccio. Ma non è sempre stato così. L’autore di questo libro ce lo racconta con dovizia di aneddoti e curiosità. Quando, al posto delle antiche osterie, sono nati i moderni ristoranti? Quando la Rivoluzione ha messo a disposizione dei francesi un buon numero di chef, i cui aristocratici datori di lavoro avevano fatalmente perso la testa... Quando nelle nostre cucine si è cominciato a sentire il bisogno di ricettari? Quando la cucina ha cessato di essere il dominio esclusivo delle donne che, per amore o per forza, si tramandavano le ricette di generazione in generazione. Il tema della tavola, insomma, va ben oltre le disquisizioni eno-gastronomiche tanto di moda negli ultimi anni e le moderne ossessioni alimentari. Gopnik ci rivela, attraverso la storia dei grandi chef e quella dei grandi vini, la centralità del cibo e del bere come elemento di civiltà e continuità del vivere; ci guida con l’entusiasmo del gourmet attraverso i percorsi del gusto, non senza regalarci qualche segreto della sua cucina.
- ISBN: 8823501571
- Casa Editrice: Guanda
- Pagine: 352
- Data di uscita: 31-10-2012
Recensioni
Adam Gopnik is my favorite current writer of nonfiction. He's brilliant and often funny. He loves his family, France, and food. Though not overtly political, he has liberal sensibilities. He has a wide range of interests in sync with my own, including urbanism, sports, classic novels, and music from Leggi tutto
Among the most self-indulgent, over-intellectualized works I've ever encountered--and I actually enjoyed law school. Given my enjoyment of Mr. Gopnik's other work, I am a little surprised to have been so annoyed by this one. However, after suffering through dozens of pages on "taste" as characterize Leggi tutto
I loved Adam Gopnik's Paris to the Moon and so was delighted to see that the library has another book by the same author. Culinary, French, what could be better? I'm finding myself skimming, skipping much of the book; however, some parts are interesting. I'll reserve judgement. Okay ... I should just Leggi tutto
“In cooking you begin with the ache and end with the object, where in most of the life of the appetites---courtship, marriage---you start with the object and end with the ache.” Do you see why I love Adam Gopnik? He can take the simplest of activities---like cooking, for example---and he can find gre Leggi tutto
great survey of the world of modern food, orbiting around haute cuisine. Gopnik has a light touch. His prose is playful and briskly rolls over his subjects with an occasional adage gleaned from a lifetime love of food. There's also an entire food writing syllabus embedded in here that I'll be going
Mixed feelings about this book. For a start, I felt starved for propert writing about writing about the food. We're all deluged with cook-books, culinary supplements, restaurant reviews, but there is very little writing about this trend. So, who better to do it but Adam Gopnik, essayist supreme of N Leggi tutto
Keeping company with Adam Gopnik is reminiscent of conversation at a long French dinner party where food, philosophy and life are woven into a deeply enjoyable tapestry. At the end, we sigh and move on with our lives and the happy memory of an evening well-spent. Gopnik's essays touch on some of my
[Overdrive eBook] Fascinating essays on many aspects of food -- including explorations of the origin of the restaurant and cookbooks, a discussion of the current reigning culinary trends, a dialog with a food writer of the late 19th century that Gopnik feels close to, and other amusing bits -- even
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